0.19.0 + TSM + Tape volumes do not get full ?

classic Classic list List threaded Threaded
6 messages Options
nia
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

0.19.0 + TSM + Tape volumes do not get full ?

nia
Administrator
I am currently running MHVTL version 0.19.0, on TSM, and just noticed few volumes with size reaching 63GB .. They are suppose to start getting Full at 2G+compression=4-5G max.

scst-mhvtl ~ # cat /etc/mhvtl/mhvtl.conf
MHVTL_CONFIG_PATH=/etc/mhvtl
CAPACITY=2000
VERBOSE=0
VTL_DEBUG=0
scst-mhvtl ~ #

[2:17:0:0]   mediumx IBM      03584L32         4.02  /dev/sch1  /dev/sg15
[2:17:1:0]   tape    IBM      ULT3580-TD1      16E0  /dev/st5   /dev/sg9
[2:17:2:0]   tape    IBM      ULT3580-TD1      16E0  /dev/st6   /dev/sg10
[2:17:3:0]   tape    IBM      ULT3580-TD1      16E0  /dev/st7   /dev/sg11
[2:17:4:0]   tape    IBM      ULT3580-TD1      16E0  /dev/st8   /dev/sg12
[2:17:5:0]   tape    IBM      ULT3580-TD1      16E0  /dev/st9   /dev/sg13



Not sure when this started but I suspect between version 0.18.12 and 0.19.0 as I ran 0.18.11 for a long time and never noticed such.

I also made some changes with tape drive type during the switch to 0.19.0 from ULTRIUM-TD1 to ULT3580-TD1.

I have attached a dump_tape of volume ULT011L1 and messages @ VERBOSE 3


n.i.a

dump.tape.zip
messages.zip
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: 0.19.0 + TSM + Tape volumes do not get full ?

ap2010
I can confirm this, I created a tape of 500 MB but could write much more data.
I created a tape of just 10 MB and still could carry on writing.

I am talking of real data here, not compressed data, looking at the data file of the tape, it just gets bigger than the size given by the mktape command.

When checking this I also tried to switch of compression (mt -f /dev/nst0 compression 0) but that didn't work, the compression stays on. I already  mailed that to Mark.

If I remember correctedly, both were working fine in the mhvtl 0.18 release.

Albert
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: 0.19.0 + TSM + Tape volumes do not get full ?

Mark Harvey
Administrator
Thanks for the bug report.

I'll look at it this afternoon.

I've just emailed Albert a patch which fixes (for me) the enable/disable compression error.

Cheers
Mark
Regards from Australia
Mark Harvey
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: 0.19.0 + TSM + Tape volumes do not get full ?

ap2010
Yes,

the patch works. Thanks Mark,

Albert
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: 0.19.0 + TSM + Tape volumes do not get full ?

Mark Harvey
Administrator
I'm working on the 'tape full' or lack thereof..

I'll post a 0-19-1 release when fixed.

Cheers
Mark
Regards from Australia
Mark Harvey
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: 0.19.0 + TSM + Tape volumes do not get full ?

Mark Harvey
Administrator
0.19-1 release :)

so this bug is fixed.

Sorry it took so long, but my day-to-day job has been keeping me busy.

Cheers
Mark
Regards from Australia
Mark Harvey