mhvtl with TSM on W2k8R2

classic Classic list List threaded Threaded
20 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

mhvtl with TSM on W2k8R2

havean
Hello,

I have problem to configure mhvtl to work with TSM 6.3 on windows.

I have this error, when i want to migrate data from FILEPOOL to LTO:
ANR1405W Scratch volume mount request denied - no scratch volume available.
ANR1626I The previous message (message number 1405) was repeated 2 times.
ANR1126E Migration is ended for volume E:\FILEPOOL\00000017.BFS. There is
insufficient space in subordinate storage pools.

But TSM shows that there are scratch volumes, details below.
I am using TSM drivers for library.
Any help will be appreciated.

PS. sorry for my english.

tsm: SERVER1>q libv
Session established with server SERVER1: Windows
  Server Version 6, Release 3, Level 0.0
  Server date/time: 01/20/2012 10:43:09  Last access: 01/20/2012 10:12:01


Library Name Volume Name Status           Owner      Last Use  Home    Device
                                                               Element Type
------------ ----------- ---------------- ---------- --------- ------- ------
LB0.1.0.3    E01001L4    Scratch                               1,024   ECART-
LB0.1.0.3    E01002L4    Scratch                               1,025   ECART-
LB0.1.0.3    E01003L4    Scratch                               1,026   ECART-
LB0.1.0.3    E01004L4    Scratch                               1,027   ECART-
LB0.1.0.3    E01005L4    Scratch                               1,028   ECART-
LB0.1.0.3    E01006L4    Scratch                               1,029   ECART-
(...)
tsm: SERVER1>


tsm: SERVER1>q stg

Storage      Device       Estimated    Pct    Pct  High  Low  Next Stora-
Pool Name    Class Name    Capacity   Util   Migr   Mig  Mig  ge Pool
                                                    Pct  Pct
-----------  ----------  ----------  -----  -----  ----  ---  -----------
ARCHIVEPOOL  DISK             0.0 M    0.0    0.0    90   70  DISKPOOL
BACKUPPOOL   DISK             0.0 M    0.0    0.0    90   70  DISKPOOL
DISKPOOL     DISK               5 G    9.4    9.4    50   10  FILPOOL1
FILPOOL1     FILEDEV1         236 G   45.2   45.2    40   10  LTOPOOL2
LTOPOOL2     LTOCLASS2        0.0 M    0.0    0.0    90   70
SPACEMGPOOL  DISK             0.0 M    0.0    0.0    90   70

tsm: SERVER1>


here is my config of mhvtl:
[root@hmvtl html]# cat /etc/mhvtl/device.conf

VERSION: 5

# VPD page format:
# <page #> <Length> <x> <x+1>... <x+n>
# NAA format is an 8 hex byte value seperated by ':'
# Note: NAA is part of inquiry VPD 0x83
#
# Each 'record' is separated by one (or more) blank lines.
# Each 'record' starts at column 1
# Serial num max len is 10.
# Compression: factor X enabled 0|1
#     Where X is zlib compression factor        1 = Fastest compression
#                                               9 = Best compression
#     enabled 0 == off, 1 == on

Library: 10 CHANNEL: 00 TARGET: 00 LUN: 00
 Vendor identification: STK
 Product identification: L700
 Unit serial number: XYZZY_A
 NAA: 10:22:33:44:ab:00:00:00
 fifo: /var/tmp/mhvtl

Drive: 11 CHANNEL: 00 TARGET: 01 LUN: 00
 Library ID: 10 Slot: 01
 Vendor identification: IBM
 Product identification: ULT3580-TD5
 Unit serial number: XYZZY_A1
 NAA: 10:22:33:44:ab:00:01:00
 Compression: factor 1 enabled 1
 fifo: /var/tmp/mhvtl

Drive: 12 CHANNEL: 00 TARGET: 02 LUN: 00
 Library ID: 10 Slot: 02
 Vendor identification: IBM
 Product identification: ULT3580-TD4
 Unit serial number: XYZZY_A2
 NAA: 10:22:33:44:ab:00:02:00
 Compression: factor 1 enabled 1
 fifo: /var/tmp/mhvtl

[root@hmvtl html]#


[root@hmvtl html]# cat /etc/mhvtl/library_contents.10

Drive 1:
Drive 2:

Picker 1:

MAP 1:
MAP 2:

# Slot 1 - ?, no gaps
# Slot N: [barcode]
# [barcode]
# a barcode is comprised of three fields: [Leading] [identifier] [Trailing]
# Leading "CLN" -- cleaning tape
# Leading "W" -- WORM tape
# Leading "NOBAR" -- will appear to have no barcode
# If the barcode is at least 8 character long, then the last two characters are Trailing
# Trailing "S3" - SDLT600
# Trailing "X4" - AIT-4
# Trailing "L1" - LTO 1, "L2" - LTO 2, "L3" - LTO 3, "L4" - LTO 4, "L5" - LTO 5
# Training "LT" - LTO 3 WORM, "LU" LTO 4 WORM, "LV" LTO 5 WORM
# Trailing "TA" - T10000+
# Trailing "JA" - 3592+
# Trailing "JB" - 3592E05+
# Trailing "JW" - WORM 3592+
# Trailing "JX" - WORM 3592E05+
#
Slot 1: E01001L4
Slot 2: E01002L4
Slot 3: E01003L4
Slot 4: E01004L4
Slot 5: E01005L4
Slot 6: E01006L4
Slot 7: E01007L4
Slot 8: E01008L4
Slot 9: E01009L4
Slot 10: E01010L4
Slot 11: E01011L4
Slot 12: E01012L4
Slot 13: E01013L4
Slot 14: E01014L4
Slot 15: E01015L4
Slot 16: E01016L4
Slot 17: E01017L4
Slot 18: E01018L4
Slot 19: CLN101L4

[root@hmvtl html]#

[root@hmvtl html]# cat /etc/mhvtl/mhvtl.conf

# Home directory for config file(s)
MHVTL_CONFIG_PATH=/etc/mhvtl

# Default media capacity (500 M)
CAPACITY=500

# Set default verbosity [0|1|2|3]
VERBOSE=1

# Set kernel module debuging [0|1]
VTL_DEBUG=0
[root@hmvtl html]#
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: mhvtl with TSM on W2k8R2

Mark Harvey
Administrator

I am unable to answer your TSM query. I just don't know enough about TSM.

The only unusual item I can see in your config is:

Drive 1 is defined as ULT3580-TD5 (LTO-5 drive)
Drive 2 is defined as ULT3580-TD4 (LTO-4 drive)

All media is defined as 'LTO-4' (the postfix of 'L4')

Perhaps change drive 1 from '-TD5' to '-TD4' and retest.

Otherwise, we will have to wait for somebody who has some TSM experience to offer their tips.

Cheers
Mark
Regards from Australia
Mark Harvey
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: mhvtl with TSM on W2k8R2

havean
Hello Mark,
Great piece of software! I saw it working with HP DP , works great :)

Thanks for advice, I did retest with TD4 drives only, but i have this same error.

Maybe NIA resolve my problem. I saw, that he run mhvtl with TSM. He also had this issue with scratch volumes.
nia
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: mhvtl with TSM on W2k8R2

nia
Administrator
The problem is Device Type. This is still a pending issue with TSM/MHVTL .. Notice in you "q libv" the device type listed is "ECARTridge" .. It should say LTO .. This problem have to do with using an IBM drive with non-IBM Robot example in your config STK L700 + IBM LTO drives ... Until this is fixed in MHVTL .. Use same vendor for Robot and Drive ..

Example :

If you want to use STK L700 for Robot then use STK T10000...Same with IBM hardware .. If you want to use IBM LTO drives, then use IBM 03584L22 for Robot.

Below are example of configs that work well for TSM in MHVTL:

Library: 70 CHANNEL: 6 TARGET: 00 LUN: 00
 Vendor identification: IBM
 Product identification: 03584L32
 Product revision level: 4.02
 Unit serial number: 70000070
 NAA: 70:11:22:33:ab:6:00:00
 fifo: /var/tmp/mhvtl

Drive: 71 CHANNEL: 6 TARGET: 00 LUN: 01
 Library ID: 70 Slot: 01
 Vendor identification: IBM
 Product identification: ULT3580-TD4
 Product revision level: 252D
 Unit serial number: 70000071
 NAA: 70:11:22:33:ab:6:00:01
 Compression: factor 1 enabled 0
 fifo: /var/tmp/mhvtl
======================================================

Library: 90 CHANNEL: 7 TARGET: 00 LUN: 00
 Vendor identification: STK
 Product identification: SL500
 Product revision level: 3.15
 Unit serial number: 90000090
 NAA: 90:11:22:33:ab:7:00:00
 fifo: /var/tmp/mhvtl

Drive: 91 CHANNEL: 7 TARGET: 00 LUN: 01
 Library ID: 90 Slot: 01
 Vendor identification: STK
 Product identification: T10000A
 Product revision level: 1.27
 Unit serial number: 90000091
 NAA: 90:11:22:33:ab:7:00:01
 Compression: factor 1 enabled 1
 fifo: /var/tmp/mhvtl

======================================================

Library: 10 CHANNEL: 01 TARGET: 00 LUN: 00
 Vendor identification: IBM
 Product identification: 03584L32
 Product revision level: 4.02
 Unit serial number: 98904000
 NAA: 10:22:33:44:cd:01:00:00
 fifo: /var/tmp/mhvtl

Drive: 11 CHANNEL: 01 TARGET: 00 LUN: 01
 Library ID: 10 Slot: 01
 Vendor identification: IBM
 Product identification: ULT3580-TD1
 Product revision level: 16E0
 Unit serial number: 09825111
 NAA: 10:22:33:44:cd:01:00:01
 Compression: factor 1 enabled 0
 fifo: /var/tmp/mhvtl

======================================================

Library: 20 CHANNEL: 02 TARGET: 00 LUN: 00
 Vendor identification: IBM
 Product identification: 03584L22
 Product revision level: 4.02
 Unit serial number: 00103800
 NAA: 20:22:33:44:ab:02:00:00
 fifo: /var/tmp/mhvtl

Drive: 21 CHANNEL: 02 TARGET: 00 LUN: 01
 Library ID: 20 Slot: 01
 Vendor identification: IBM
 Product identification: ULT3580-TD5
 Product revision level: A3K6
 Unit serial number: 00103801
 NAA: 20:22:33:44:ab:02:00:01
 Compression: factor 1 enabled 0
 fifo: /var/tmp/mhvtl

======================================================

Library: 30 CHANNEL: 03 TARGET: 00 LUN: 00
 Vendor identification: STK
 Product identification: L700
 Product revision level: 3.18
 Unit serial number: 00103900
 NAA: 30:22:33:44:ab:03:00:00
 fifo: /var/tmp/mhvtl

Drive: 31 CHANNEL: 03 TARGET: 00 LUN: 01
 Library ID: 30 Slot: 01
 Vendor identification: STK
 Product identification: T9840B
 Product revision level: 1.29
 Unit serial number: 00103901
 NAA: 30:22:33:44:ab:03:00:01
 Compression: factor 1 enabled 0
 fifo: /var/tmp/mhvtl

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: mhvtl with TSM on W2k8R2

havean
Thanks Nia.

When i try use 3584, i have this issue in device manager in windows 2008 R2:
Windows cannot initialize the device driver for this hardware. (Code 37)
I can`t find working drivers for windows 2008 r2. I am using this one: IBMTape.x64_w08_6218
I`m not sure if this is problem with drivers or with mhvtl?
Maybe i should try with windows 2008 or even 2003...

And when i try to use STK library and robot, i have issue with device class = ECART
nia
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: mhvtl with TSM on W2k8R2

nia
Administrator
If you just want any working config, just use STK library robot with STK T10000 drives and use TSM device Drivers.
I think this should work fine.

-nia
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: mhvtl with TSM on W2k8R2

nicklasccs
In reply to this post by havean
Hello Havean,

I have problem to configure mhvtl to work with TSM 6.3 on windows same exact what you have faced before. I would like to know are you able to get the TSM Server work with MHVTL ?

If so, would you mind to share the device.conf or your configuration steps how to make TSM Server work?

Thanks in advance!!!

Nicklas
nia
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: mhvtl with TSM on W2k8R2

nia
Administrator
TSM should work with MHVTL on most configuration as long as you don't mix hardware type between Library and Drives as there is still pending issues with this.

I run TSM with IBM library and drives on Linux using IBM Linux driver lin_tape without any problem ..

For your environment, you really need to find the Windows Vendor Drivers and if not using IBM hardware & IBM drivers then you must install/use the TSM device drivers on top.

Let me know which hardware drivers that you can find for your windows box and I can generate a device.conf for you.

Try with IBM hardware, you should be able to download the drivers ..

Here are some notes regarding how I configured previously on windows using IBM Library and Drives:


DEFINE Library 03584L32 libtype=scsi serial=70000050 AutoLabel=yes RelabelScratch=yes resetdrives=yes
DEFINE Devc 03584L32 library=03584L32 devt=lto estcapacity=2048m mountwait=5 mountret=1
DEFINE stgp mhvtl 03584L32 maxscr=200
DEFINE PATH TSM10 03584L32 SRCType=SERVER DESTType=LIBRary Device=lb0.1.0.3 ONLine=yes
DEFINE drive 03584L32 drive1 serial=70000051 element=1 online=yes
DEFINE drive 03584L32 drive2 serial=70000052 element=2 online=yes
DEFINE PATH TSM10 drive1 SRCType=SERVER DESTType=drive LIBRary=03584L32 Device=mt0.2.0.3 ONLine=yes
DEFINE PATH TSM10 drive2 SRCType=SERVER DESTType=drive LIBRary=03584L32 Device=mt0.3.0.3 ONLine=yes
AUDIT LIBRary 03584L32 CHECKLabel=yes
CHECKIn LIBVolume 03584L32 CHECKLabel=barcode SEARCH=Yes status=scratch devt=lto


-nia
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: mhvtl with TSM on W2k8R2

havean
In reply to this post by nicklasccs
unfortunately without success. I gave up
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: mhvtl with TSM on W2k8R2

stavragi
Success   with win2008R2 tsm 6.3

At first I had a configuration of a 3584 library and LTO4 drives and got the same problems as listed here (couldn't control the robot through TSM when configured as "unknown media changer" and then got "failed to initialize Code 37" when trying with IBM drivers.

Finally after a lot of testing, I tried an other configuration as suggested by 'nia' (thanks for the great info).
I used the following:

Library: 30 CHANNEL: 03 TARGET: 00 LUN: 00
 Vendor identification: STK
 Product identification: L700
 Product revision level: 3.18
 Unit serial number: 00103900
 NAA: 30:22:33:44:ab:03:00:00


Drive: 31 CHANNEL: 03 TARGET: 00 LUN: 01
 Library ID: 30 Slot: 01
 Vendor identification: STK
 Product identification: T9840B
 Product revision level: 1.29
 Unit serial number: 00103901
 NAA: 30:22:33:44:ab:03:00:01
 Compression: factor 1 enabled 0

Windows then recognize the library as "IBM Tivoli Storage Manager for Medium Changers" and found drivers for the drive also (all drivers from IBM). Note that I had already installed "tivoli device drivers" as well.

After that I tested and... success. I hope this helps.
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: mhvtl with TSM on W2k8R2

havean
Hi stavragi,

Can you paste output of this file: /etc/mhvtl/library_contents.30
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: mhvtl with TSM on W2k8R2

Mark Harvey
Administrator
Better add device.conf as well...

Regards from Australia
Mark Harvey
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: mhvtl with TSM on W2k8R2

havean
In reply to this post by stavragi
stavragi, can you please paste your mhvtl config: device.conf and library_contents?

or can somebody tell what type of tape should i use for drive 79840B? LTO4?
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: mhvtl with TSM on W2k8R2

Mark Harvey
Administrator
9840B drives.
Use TA as barcode suffix

I hope 79840B was a typo as that isn't a string I look for

Sent from my iPhone

On 14/02/2013, at 2:32, "havean [via MHVTL - Linux Virtual Tape Library - Community Forums]" <[hidden email]> wrote:

stavragi, can you please paste your mhvtl config: device.conf and library_contents?

or can someband tell what type of tape should i use for drive 79840B? LTO4?


To start a new topic under MHVTL - Linux Virtual Tape Library - Community Forums, email [hidden email]
To unsubscribe from MHVTL - Linux Virtual Tape Library - Community Forums, click here.
NAML
Regards from Australia
Mark Harvey
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: mhvtl with TSM on W2k8R2

Mark Harvey
Administrator
Just checked the source...

Does not look like the 'make_vtl_media' script parses any suffix for 9840/9940 at all.

Anybody know what barcode suffix is typically used by STK for their 9x40 drives ?

In the mean time, you will need to manually execute the 'mktape' command using a '-d 9840B' option to correctly set the density.

i.e. You can specify any barcode yourself in library_contents.XX
Then for each media listed, run "mktape -m <barcode> -s <size in MB> -t data -d 9840B"

The 'make_vtl_media' script checks for virtual media that does not currently exist and "automagically" creates it.. Hence once you create the media, the 'make_vtl_media' script will skip all your defined media.
Regards from Australia
Mark Harvey
nia
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: mhvtl with TSM on W2k8R2

nia
Administrator
Mark Harvey wrote
Anybody know what barcode suffix is typically used by STK for their 9x40 drives ?
There is no specific format .. We have some 9940B drives still being used. The media labels consist of any 6 characters, i.e:

H01800, CLNU13 (Cleaning) , AG0262 or TRE054 .. etc .. etc..

-nia
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: mhvtl with TSM on W2k8R2

otherman
In reply to this post by havean
hello nia:
       I installed tsm5.5 there are some problems, my specific configuration is as follows

tsm: TSM1>define path tsm1 library1 srctype=server desttype=library device=/dev/
IBMChanger0 online=yes
ANR8418E DEFINE PATH: An I/O error occurred while accessing library LIBRARY1.
ANS8001I Return code 15.

I have install the lin_tape and lin_taped,but i still can't define the path for library1.


[root@localhost mhvtl]# cat device.conf

VERSION: 5

# VPD page format:
# <page #> <Length> <x> <x+1>... <x+n>
# NAA format is an 8 hex byte value seperated by ':'
# Note: NAA is part of inquiry VPD 0x83
#
# Each 'record' is separated by one (or more) blank lines.
# Each 'record' starts at column 1
# Serial num max len is 10.
# Compression: factor X enabled 0|1
#     Where X is zlib compression factor        1 = Fastest compression
#                                               9 = Best compression
#     enabled 0 == off, 1 == on
#
# fifo: /var/tmp/mhvtl
# If enabled, data must be read from fifo, otherwise daemon will block
# trying to write.
# e.g. cat /var/tmp/mhvtl (in another terminal)


Library: 90 CHANNEL: 7 TARGET: 00 LUN: 00
 Vendor identification: IBM
 Product identification: 03584L32
 Product revision level: 4.02
 Unit serial number: 70000090
 NAA: 90:11:22:33:ab:7:00:00
 Home directory: /opt/mhvtl
 Backoff: 400

Drive: 91 CHANNEL: 7 TARGET: 00 LUN: 01
 Library ID: 90 Slot: 01
 Vendor identification: IBM
 Product identification: ULT3580-TD4
 Product revision level: 252D
 Unit serial number: 70000091
 NAA: 90:11:22:33:ab:7:00:01
 Compression: factor 1 enabled 1
 Compression type: lzo
 Backoff: 400

Drive: 92 CHANNEL: 7 TARGET: 00 LUN: 2
 Library ID: 90 Slot: 2
 Vendor identification: IBM
 Product identification: ULT3580-TD4
 Product revision level: 252D
 Unit serial number: 70000092
 NAA: 90:11:22:33:ab:7:00:2
 Compression: factor 1 enabled 1
 Compression type: lzo
 Backoff: 400

[root@localhost mhvtl]# lsscsi -g
[1:0:0:0]    cd/dvd  NECVMWar VMware IDE CDR10 1.00  /dev/sr0   /dev/sg0
[2:0:0:0]    disk    VMware,  VMware Virtual S 1.0   /dev/sda   /dev/sg1
[3:7:0:0]    mediumx IBM      03584L32         4.02  -         /dev/sg4
[3:7:0:1]    tape    IBM      ULT3580-TD4      252D  -         /dev/sg2
[3:7:0:2]    tape    IBM      ULT3580-TD4      252D  -         /dev/sg3
[root@localhost mhvtl]#


root@localhost mhvtl]# cat library_contents.90
 
Drive1:
Drive2:
 
Picker 1:
 
MAP 1:
MAP 2:
MAP 3:
MAP 4:
 
Slot 1: M00001L4
Slot 2: M00002L4
Slot 3: M00003L4
Slot 4: M00004L4
Slot 5: M00005L4
Slot 6: M00006L4
Slot 7: M00007L4
Slot 8: M00008L4
Slot 9: M00009L4
Slot 10: M00010L4
Slot 11: M00011L4
Slot 12: M00012L4
Slot 13: M00013L4
Slot 14: M00014L4
Slot 15: M00015L4
Slot 16: M00016L4
Slot 17: M00017L4
Slot 18: M00018L4
Slot 19: M00019L4
Slot 20: M00020L4
Slot 21: M00021L4
Slot 22: M00022L4
Slot 23: M00023L4
Slot 24: M00024L4
Slot 25: M00025L4
Slot 26: M00026L4
Slot 27: M00027L4
Slot 28: M00028L4
Slot 29: M00029L4
Slot 30: M00030L4

[root@localhost mhvtl]# cat mhvtl.conf
MHVTL_CONFIG_PATH=/etc/mhvtl
CAPACITY=5000
VERBOSE=1
VTL_DEBUG=0


The above are some of my configuration file,In addition, I am connected to the TSM server through the windows  tsmclient, and i do not know if permission cause the problem?  

Your help is highly appreciated

Thanks & Regards
otherman

zy
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: mhvtl with TSM on W2k8R2

zy
This post was updated on .
In reply to this post by havean
tsm5.5 windows2003+centos6.4 mhvtl+tgt it`s work ,here is my config file
[root@localhost mhvtl]# cat device.conf
Library: 90 CHANNEL: 3 TARGET: 00 LUN: 00
 Vendor identification: IBM
 Product identification: 3573-TL
 Product revision level: 4.02
 Unit serial number: 70000090
 NAA: 90:11:22:33:ab:3:00:00
 Home directory: /opt/mhvtl/90
 Backoff: 400

Drive: 91 CHANNEL: 3 TARGET: 00 LUN: 01
 Library ID: 90 Slot: 01
 Vendor identification: IBM
 Product identification: ULT3580-TD4
 Product revision level: 252D
 Unit serial number: 70000091
 NAA: 90:11:22:33:ab:3:00:01
 Compression: factor 1 enabled 1
 Compression type: lzo
 Backoff: 400

Drive: 92 CHANNEL: 3 TARGET: 00 LUN: 2
 Library ID: 90 Slot: 2
 Vendor identification: IBM
 Product identification: ULT3580-TD4
 Product revision level: 252D
 Unit serial number: 70000092
 NAA: 90:11:22:33:ab:3:00:2
 Compression: factor 1 enabled 1
 Compression type: lzo
 Backoff: 400

[root@localhost mhvtl]#

[root@localhost mhvtl]# cat library_contents.90
 
Drive1:
Drive2:
 
Picker 1:
 
MAP 1:
MAP 2:
MAP 3:
MAP 4:
MAP 5:
 
Slot 1: M00001L4
Slot 2: M00002L4
Slot 3: M00003L4
Slot 4: M00004L4
Slot 5: M00005L4
Slot 6: M00006L4
Slot 7: M00007L4
Slot 8: M00008L4
Slot 9: M00009L4
Slot 10: M00000L4
Slot 11:
Slot 12:
Slot 13:
Slot 14:
Slot 15:
[root@localhost mhvtl]#

[root@localhost mhvtl]# tgtadm --lld iscsi --op show --mode target
Target 1: iqn.2013-10.com.zy:localhost:mhvtl:stgt:1
    System information:
        Driver: iscsi
        State: ready
    I_T nexus information:
        I_T nexus: 1
            Initiator: iqn.1991-05.com.microsoft:tsma
            Connection: 1
                IP Address: 192.168.0.116
    LUN information:
        LUN: 0
            Type: controller
            SCSI ID: IET     00010000
            SCSI SN: beaf10
            Size: 0 MB, Block size: 1
            Online: Yes
            Removable media: No
            Prevent removal: No
            Readonly: No
            Backing store type: null
            Backing store path: None
            Backing store flags:
        LUN: 1
            Type: passthrough
            SCSI ID: IET     00010001
            SCSI SN: beaf11
            Size: 0 MB, Block size: 1
            Online: Yes
            Removable media: No
            Prevent removal: No
            Readonly: No
            Backing store type: sg
            Backing store path: /dev/sg2
            Backing store flags:
        LUN: 2
            Type: passthrough
            SCSI ID: IET     00010002
            SCSI SN: beaf12
            Size: 0 MB, Block size: 1
            Online: Yes
            Removable media: No
            Prevent removal: No
            Readonly: No
            Backing store type: sg
            Backing store path: /dev/sg3
            Backing store flags:
        LUN: 3
            Type: passthrough
            SCSI ID: IET     00010003
            SCSI SN: beaf13
            Size: 0 MB, Block size: 1
            Online: Yes
            Removable media: No
            Prevent removal: No
            Readonly: No
            Backing store type: sg
            Backing store path: /dev/sg4
            Backing store flags:
    Account information:
    ACL information:
        ALL
[root@localhost mhvtl]#


[root@localhost tgt]# ls
targets.conf  targets.conf.mhvtl
[root@localhost tgt]# cat targets.conf.mhvtl
default-driver iscsi

<target iqn.2013-10.com.zy:localhost:mhvtl:stgt:1>
        backing-store /dev/sg4
        backing-store /dev/sg2
        backing-store /dev/sg3
        bs-type sg
        device-type pt
</target>
initiantor-address   ALL
[root@localhost tgt]#

TAPE DRIVE install:
IBMTape.x86_6217

on windows2003 it`s like
IBM ULT3580-TD4 SCSI Sequential Device

IBM TotalStorage 3573 Tape Library


tsm

DEFINE Library 3573lib libtype=scsi serial=70000090 AutoLabel=yes resetdrives=yes
DEFINE Devc 3573class library=3573lib devt=lto format=drive mountret=4
DEFINE PATH TSMa 3573lib SRCType=SERVER DESTType=LIBRary Device=lb0.1.0.3 ONLine=y
DEFINE drive 3573lib 3573drv1 serial=70000091 element=1 wwn=90112233ab030001 online=yes
DEFINE drive 3573lib 3573drv2 serial=70000092 element=2 wwn=90112233ab030002 online=yes
DEFINE PATH TSMA 3573drv1 SRCType=SERVER DESTType=drive LIBRary=3573lib Device=mt1.1.0.3 ONLine=yes
DEFINE PATH TSMA 3573drv2 SRCType=SERVER DESTType=drive LIBRary=3573lib Device=mt1.2.0.3 ONLine=yes
LABEL LIBVOLUME 3573lib SEARCH=yes labelsource=barcode  CHECKIN=SCRATCH OVERWRITE=NO WAITTIME=0



next step i will test 3584. lto5

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: mhvtl with TSM on W2k8R2

freedom
In reply to this post by havean
hi,I also encountered the same problem: ANR8840E Unable to open device /dev/IBMchanger0 with file handle 14. ANR8440E Initialization failed for SCSI library 3584LIB; will retry in 2 minute(s). for my environment:linux+tsm5.5,library is 03584L32, this is my setting: tsm: SERVER1>def path server1 3584lib srctype=server desttype=library device=/dev/IBMchanger0 online=yes tsm: SERVER1>def path server1 drive0 srctype=server desttype=drive library=3584lib device=/dev/IBMtape0 I do not know which drivers to download,I hope you can tell me,thanks!
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: mhvtl with TSM on W2k8R2

Mark Harvey
Administrator
Which version are you using ?

The last patch attempted to push out library personality...

Reports that NetBackup & NetWorker works ok.

Can you try 1.4-10 release ?

Sent from my iPad

On Nov 5, 2013, at 20:03, "freedom [via mhVTL - A Linux Virtual Tape Library]" <[hidden email]> wrote:

hi,I also encountered the same problem: ANR8840E Unable to open device /dev/IBMchanger0 with file handle 14. ANR8440E Initialization failed for SCSI library 3584LIB; will retry in 2 minute(s). for my environment:linux+tsm5.5,library is 03584L32, this is my setting: tsm: SERVER1>def path server1 3584lib srctype=server desttype=library device=/dev/IBMchanger0 online=yes tsm: SERVER1>def path server1 drive0 srctype=server desttype=drive library=3584lib device=/dev/IBMtape0 I do not know which drivers to download,I hope you can tell me,thanks!


If you reply to this email, your message will be added to the discussion below:
http://mhvtl-a-linux-virtual-tape-library.966029.n3.nabble.com/mhvtl-with-TSM-on-W2k8R2-tp3674997p4025700.html
To start a new topic under mhVTL - A Linux Virtual Tape Library, email [hidden email]
To unsubscribe from mhVTL - A Linux Virtual Tape Library, click here.
NAML
Regards from Australia
Mark Harvey